Dieren rond het huis

Foto's door villagriekenland.nl

Onze villa staat in een vallei, omgeven door bergen en bos. De bomen staan op steile bergwanden en dus zijn de bossen nauwelijks aangetast door de mens. Dat levert natuurlijk een perfecte omgeving op voor dieren. Ook de tuin maakt -zij het beperkt- deel uit van deze omgeving. En dat levert soms interessante bezoekers op. Hieronder een kleine greep.

Dwergooruil
Iedere avond zult u vanuit de tuin of vanaf het dakterras een ietwat vreemd vogelgeluid horen. Dat is de -in Griekenland bekende- dwergooruil (Otus scops). Ergens in de bomen bij het huis zit deze max 20cm grote uil. De uil jaagt op kleine prooien zoals insecten en vleermuizen, maar dat zult u niet zien. De dwergooruil houdt zich overdag schuil en laat zich 's nachts vooral horen.


Dwergooruil 's nachts gefilmd, met geluid.

Eleonora's valk

De rotsige wand van de Koumariës (163m) die bijna in de achtertuin staat, is perfect voor Eleonora's valken (Falco eleonorae). Deze middelgrote roofvogel komt vooral voor op de Griekse eilanden. Maar zeker sinds 2008 zijn twee paren ook waargenomen boven onze achtertuin. Hier jagen ze op andere vogels en grote insecten.
De valken trekken in de winter naar het zuiden en vliegen non-stop over de Saharah richting Kenia, Mozambique en Madagascar. Afstand: 9.000 km.

vleermuizen
Ingezoomd op de top van de Koumariës, is een valk te zien. (foto: villagriekenland.nl)

Onbekende bezoeker
Tussen de vleermuizen door verschijnt soms ook een grotere vogel. Mogelijk een valk. Deze vliegt rondjes boven de tuin en duikt zo nu en dan naar beneden om -als de kust veilig is- een slok te nemen uit het zwembad.

onbekende vogel
Deze onbekende bezoeker cirkelt eerst rond boven het zwembad, om daarna een duikvlucht te maken. (foto: villagriekenland.nl)

Rode wouw
's Winters is soms een andere roofvogel te zien die de KoumariŽs als uitvalsbasis gebruikt. Mogelijk een rode wouw (Milvus milvus). De rode wouw jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels, kan prooien van andere roofvogels afpakken en is een aaseter. Vooral in Duitsland en Frankrijk komen deze vogels voor, zij overwinteren in Zuid-Europa en Afrika. De rode wouw dreigde uit te sterven, maar de laatste jaren gaat het weer beter. In Nederland en Vlaanderen is de vogel zelden te zien.

vogel
Op grote hoogte cirkelt de roofvogel op zoek naar prooi. (foto: villagriekenland.nl)

Vleermuizen
Zodra de laatste zonnestralen over het zwembad hebben geschenen, verschijnen de eerste vleermuizen. Deze zoogdieren vliegen kriskras over het water op zoek naar insecten. Met echo-locatie en snelle reactie vangen ze vliegjes en ontwijken ze makkelijk alle obstakels. Met enig geduld zijn ze goed te fotograferen. De vleermuizen zijn niet geÔnteresseerd in mensen, dus u zult er 's avonds geen last van hebben.
Het gaat hier mogelijk om een Hoefijzerneus vleermuis. Deze leven in Zuid-Europa, AziŽ en OceaniŽ. Ze brengen de dag door in holen, grotten, holle bomen of tussen de takken van bomen.

vleermuizen
Drie vleermuizen boven het zwembad. (foto: villagriekenland.nl)

vleermuizen
Twee vleermuizen vlak boven het water. (foto: villagriekenland.nl)

Europese huisgekko

Zowel binnen als buiten word je soms ineens aangekeken door een kleine roze/ doorzichtige bezoeker. Het gaat dan om een Europese huisgekko. Zodra hij een mens ziet, gaat hij er als een speer vandoor.

Europese huisgekko
Zowel binnen als buiten jaagt deze gekko op insecten. (foto: villagriekenland.nl)

Hagedissen
Soms schiet er ineens iets voor je langs... een hagedis. Snel kruipt één van de hagedissen onder de grasmat of verstopt zich achter een steen. Nieuwschierig komt hij even later weer tevoorschijn, zodra hij het weer veilig genoeg vindt. Redelijk ontspannen wandelt hij dan weer voorbij.
Het gaat dan om de peloponnesoshagedis (Podarcis peloponnesiacus), een hagedis die alleen voorkomt op de Peloponnesos. De lengte zonder staart kan weliswaar toenemen tot 30 cm, maar hagedissen groter dan 10 cm zijn niet in de tuin gezien.

hagedis
Een hagedis poseert voor de camera. (foto: villagriekenland.nl)vakantiehuis huren Griekenland