10 tips voor het kopen van een tweede huis in Griekenland


zwembad

Het hebben van een tweede huis in Griekenland is een echt avontuur vol nieuwe ontdekkingen, onverwachte uitdagingen, nieuwe sociale contacten en vele andere hoogte-, maar ook dieptepunten. Het is genieten, maar ook hard werken. Als doorgewinterde huiseigenaren, na ruim 10 jaar mag dat gezegd worden, hebben we een lijstje van de tien belangrijkste tips opgesteld bij het kopen van een tweede huis in Griekenland.

1. Leer Grieks

En niet een beetje, maar goed. Met een beetje Grieks kun je in een souvernirwinkeltje applaus krijgen, maar daar red je het niet mee tijdens een functioneringsgesprek met je beheerder of je tuinman. Je zult als huiseigenaar in ontelbare situaties terechtkomen waar je te maken krijgt met iemand die geen Grieks kan of wil spreken, maar die wel belangrijk voor je is. Dat kan variŽren van een gesprek met een loodgieter over een pomp die niet goed werkt tot een discussie aan het loket van het lokale belastingkantoor.
Natuurlijk ken je mensen in je omgeving die Grieks spreken en zij kunnen helpen met vertaling van brieven, maar uitgerekend op het moment dat je in Griekenland bent en je ze nodig hebt zullen ze er niet zijn.
Het is geen makkelijke taal, dus trek er jaren voor uit. Hoe hoger het niveau hoe beter.

Belasting betalen in Griekenland

Er zijn nog 7 wachtenden voor u, er zijn nog 8 wachtenden voor u... (Foto: Villagriekenland.nl)

2. Zorg voor eigen geld

In het verleden kon je in Griekenland nog een hypotheek krijgen als je in het buitenland woonde. Maar dat is voorbij. Ook een Nederlandse hypotheek krijg je niet op het huis. (Een Belgische onder allerlei voorwaarden wel).
Dus eigen geld is een vereiste, anders is het zonde van je tijd.

3. Exploitatie

Zet de kosten op een rij en de eventuele huuropbrengsten er tegenover.
Geen verrassing zou je zeggen, maar doe het uitvoerig en trek er veel tijd voor uit om de kosten te achterhalen. Er zijn vaak kosten die je niet snel verwacht, ook omdat je na aankoop ook nog extra wensen hebt. Zoals de installatie van een alarm of internet.
Als je een huis hebt met verhuurpotentie is dat heel prettig. Verhuur kost echter ook geld.

4. Verhuren van een tweede huis is het runnen van een bedrijf

Het verhuren van een huis kan lucratief zijn en erg leuk zijn om te doen. Het vergt wel veel tijd en energie. Je moet reclame maken, mailtjes en telefoontjes beantwoorden, je beheerder en anderen in Griekenland aansturen, administratie bijhouden, problemen oplossen, etc. Maar je moet ook op de hoogte blijven van de Griekse regels met betrekking tot verhuur, de veranderingen op gebied van belastingen, etc.
Doe het dus alleen als je de tijd hebt.

5. Koop een huis met een netwerk

Zeker als je het huis gaat verhuren, maar ook als je er zelf gaat zitten in de vakantie, ben je meer dan ooit aangewezen op het lokale sociale netwerk. Het gaat om 2 zaken: hoe vind je de persoon die je zoekt en hoe betrouwbaar is hij/ zij.
Even via internet een Griekse loodgieter zoeken? Vergeet het maar. Ook grotere Griekse bedrijven zijn niet even goed vertegenwoordigd op internet, zelfs de beste Griekse zoekopdrachten schieten dan tekort. Het komt dan neer op ouderwets netwerken. Dat kan, zeker als je de taal goed beheerst, maar kost veel tijd. Er gaat zo een heel seizoen voorbij.
Daarnaast, als je iemand hebt gevonden, weet je vaak niet hoe betrouwbaar die persoon is. Dat is goed proefondervindelijk te achterhalen, maar niet de beste methode. Voor je het weet overnacht de tuinman in je huis. Er zijn helaas legio voorbeelden.

Oplossing: kies een huis waar je het netwerk van kan overnemen. Het kan je enorme drama's besparen. In latere seizoenen kun je altijd nog bepalen of je je netwerk moet uitbreiden en andere mensen moet inhuren.

Extra tip: laat je tijdens de bezichtiging ook aan (een deel) van het netwerk voorstellen. Dat zijn namelijk de mensen waar je in de toekomst mee gaat samenwerken en die gaan zorgen voor jouw droomhuis.

6. Verhuren? Neem de communicatiekanalen over

Het maken van reclame voor het huis is van groot belang voor de verhuur. Iedere huiseigenaar die zijn huis verhuurt heeft hier ervaringen mee. En sommigen hebben hier al veel tijd en geld in gestopt. Bijvoorbeeld in een goed lopend social media account, een mooie website of uitstekende advertenties. Inclusief emailadressen. Zorg ervoor dat je deze communicatiekanalen meeneemt in de onderhandelingen. Het is misschien een investering, maar kan zoveel opleveren aan verhuur.

7. Ga er een paar weken op vakantie

Je krijgt een beeld van een huis als je er een middagje bent, maar je weet pas of het je droomhuis is als je een paar weken bent.

8. Koop een bestaand huis

Ooit hebben we dit huis nieuw laten bouwen. Dat brengt voordelen met zich mee. Je kunt het huis helemaal naar wens maken bijvoorbeeld. Het wordt echt van begin tot eind je eigen huis. Toch zijn er ook nadelen, dat is al te lezen in een aantal punten hierboven: je kan het niet uitproberen en je moet je netwerk vaak van begin af aan opbouwen. Ook ben je afhankelijk van meer personen, zoals de aannemer maar ook van de gemeente bij aansluiting op bijvoorbeeld de riolering. Het risico is dat de aannemer misbruik maakt van dat je ver weg woont (dat is ons overkomen) bijvoorbeeld.

9. Ken de regels en wetten

Veel regels en wetten zijn in Griekenland anders dan in Nederland. Zorg dat je je er goed in verdiept. Vaak kan dat alleen als je iemand in de arm neemt die bekend is op dat vlak en voor jou de Griekse belasting kan indienen bijvoorbeld. Dat is sowieso handig, want in Griekenland gaat veel nog via papieren formulieren en via belastingkantoren.

10. Ken de cultuur en de gebruiken

De kans is groot dat je na een week als huiseigenaar meer leert en ziet van de Griekse cultuur en gebruiken dan in 20 jaar vakantievieren in het land. Als huiseigenaar doe je immers andere dingen dan als je er op vakantie bent. Als de elektricien zegt dat hij 's middags komt, kijk niet verbaasd op als hij pas in de avond arriveert en z'n hoogbejaarde ouders in z'n auto wachten terwijl hij snel iets bij je thuis probeert te repareren. Of dat je 's middags in het winkelcentrum voor een gesloten deur staat omdat de winkels iedere middag gesloten zijn.
Probeer tijdens de orientatie naar de aanschaf van een huis toch zoveel mogelijk het land achter de vakantieschermen te leren kennen. Praat met Nederlandse huiseigenaren, maar vraag ook Grieken naar hoe bepaalde dingen werken.

Vragen naar aanleiding van deze tips? Neem gerust contact op!vakantiehuis huren Griekenland