Peloponnesos: beste reistijd en klimaat

De verschillen tussen de vier seizoenen zoals wij die kennen, heb je in het grootste deel van de Peloponnesos niet. Natuurlijk is een deel van de Peloponnesos behoorlijk bergachtig met zelfs ski-resorts, maar over het algemeen zijn de zomers droog en heet, en de winters zacht. Een ander voordeel dat de Peloponnesos heeft is dat de drukte in de vakantieperiode minder is dan op veel eilanden, het is er echter wel vaak iets warmer.

Voorjaar
(Eind) mei en juni zijn ideaal voor een bezoek aan de Peloponnesos. Voor de drukte hoeft u dat niet te doen, want ook in juli en augustus wordt het niet overspoeld met toeristen. Vooral het weer is dan prettig: lekker warm, maar niet te warm. Overdag kan het echt zomers zijn, al koelt het 's avonds weer wat af. Regen is wel mogelijk, maar komt beduidend minder vaak voor dan in Nederland en natuurlijk staat alles in bloei. Mei en juni zijn bovendien erg rustig en stil.

voorjaar Almyri
Ook in het voorjaar kun je 's ochtends buiten ontbijten! Hier het balkon van Villa Almyri in april. (Foto: Villagriekenland.nl)

Zomer
Over zongarantie hoeft u zich ook hier geen zorgen te maken. Het is warm overdag en iedere avond is een zwoele zomeravond gegarandeerd. 's Avonds buiten eten, buiten zwemmen: het kan zonder probleem.
Zoals gezegd is de Peloponnesos geen schiereiland voor massa-toerisme. Maar het is in juli en augustus wel drukker dan in de rest van het jaar. Voornamelijk in augustus (d Griekse vakantiemaand) en verder in de weekenden; dat zijn de momenten dat de Grieken (uit vooral Athene) naar de stranden van de Peloponnesos trekken. De kans dat u Nederlands zult horen blijft klein.

zomer zon
Parasols tegen de zon en een strakblauwe lucht op Almyri Beach. (Foto: I. de Groot)

Najaar
September is een heerlijke maand om naar Griekenland te gaan. Iets lagere temperaturen, maar nog wel echt warm. Aan de andere kant neemt de kans op regen wel iets toe, maar dat zal vaak niet meer zijn dan een bui en daarna weer een week zon. Ook oktober is prima, als we hier in Nederland al maximaal in de herfst zitten, zijn temperaturen van rond de 25 graden op de Peloponnesos geen uitzondering. September en vooral oktober zijn weer rustig en stil.

najaar
Almyri Beach in oktober: mooi weer, rust en het seizoen loopt ten einde. (Foto: Villagriekenland.nl)

Winter
De winters zijn zacht, en vooral wisselvallig. Er zitten dagen van 20 graden in februari tussen, maar daarna kan het weer regenen. In de bergen ligt genoeg sneeuw om te skin.

Klimaat grafieken
neerslag Kefalonia
Gemiddelde temperatuur in Nederland en Griekenland (bronnen: knmi.nl en meteonet.nl)

neerslagdagen Kefalonia
Gemiddelde neerslag in Nederland en Griekenland in mm's (bronnen: knmi.nl en meteonet.nl)vakantiehuis huren Griekenland

Inleiding Peloponnesos

Bereikbaarheid

Strand

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Steden

Reistijd en klimaat