Peloponnesos: bezienswaardigheden

Duizenden jaren voor onze jaartelling was de Peloponnesos al bewoond. Mens en natuur hebben op het schiereiland hun sporen nagelaten. Daardoor heeft de Peloponnesos heel veel te bieden. Hier een kleine selectie van bezienswaardigheden die vanaf het huis op maximaal 1,5 uur rijden liggen!

toeristen athene
Genoeg te zien in Griekenland! (Foto: Villagriekenland.nl)

Kanaal van Korinthe
Het Kanaal van Korinthe is een indrukwekkende verbinding tussen Pireaus en de Ionische Zee. Het belang van het kanaal is inmiddels sterk afgenomen, maar nog altijd varen er schepen doorheen. Natuurlijk spreken de historie en de prestatie tot de verbeelding, maar het is vooral de diepte/ hoogte die echt indruk maakt.

museum argostoli
Kanaal van Korinthe. (Foto: Villagriekenland.nl)

Oude Korinthe
Al zo'n 6.500 jaar voor Christus was het gebied van het Oude Korinthe bewoond, zo bleek uit archeologisch onderzoek. Later kwam daar een stadstaat tot bloei die een belangrijke rol speelde in het oude Griekenland. Korinthe was rijk en machtig, had drie havens en natuurlijk belangrijke bouwwerken. Het trok ten strijde tegen Sparta, of Athene, het aardewerk van Korinthe en de munten zijn nog altijd anders dan in de rest van Griekenland en bijzonder mooi.
In de Romeinse tijd was het de belangrijkste Romeinse stad in Griekenland met 750.000 inwoners. Behalve Romeinen, namen ook de Bizantijnen, Venetianen en Turken in de loop der eeuwen in bezit van Korinthe. Helaas is de stad meerdere keren verwoest door de vele aanvallen of door vergeldingsacties, maar ook door aardbevingen.
Sinds vele jaren wordt in Ancient Corinth archeologisch onderzoek gedaan en zijn de resten van de oude stadstaat te bezoeken. Ook is er een klein museum. Het meest opvallend zijn de zuilen van de tempel van Apollo.

De route naar Ancient Corinth is goed aangegeven middels de bekende bruine borden met gele letters. U kunt ook in de richting van de enorme rots rijden, dan bent u in ieder geval in de buurt.

Acrocorinth
Ancient Corinth ligt aan de voet van een enorme rots; de acropolis van Korinthe. De rots is zo'n 575 meter hoog en biedt een fantastisch uitzicht op de omgeving. AcroCorinth is tegenwoordig een rune, waar vooral de resten van het fort te zien zijn dat er in latere jaren is gebouwd. De toegang is gratis.

acro korinthe
Het uitzicht vanaf Acrocorinth richting Almyri. (Foto: Villagriekenland.nl)

Nemea
Griekse wijn is niet zo bekend in Nederland. En dat is jammer want de Griekse wijnen uit Nemea zijn voortreffelijke wijnen. Al duizenden jaren wordt op de Peloponnesos wijn gemaakt, maar pas vijftien jaar geleden beleefden de wijnen uit Nemea hun doorbraak. Inmiddels is Nemea n van de belangrijkste Griekse wijnstreken. U zult wijngaard na wijngaard zien op zo'n 20.000 hectare grond, die begint tussen het oude en nieuwe Nemea en reikt tot aan de omliggende bergen.

U kunt uiteraard een bezoekje brengen aan de wijngaarden.

wijn jerrycan
U kunt natuurlijk voor de heerlijke wijn gaan uit een mooie fles, maar ook langs de weg wordt in Nemea prima wijn verkocht. U krijgt het dan wel in en plastic fles of jerrycan. (Foto: Villagriekenland.nl)

De wijn uit deze streek is overigens niet nieuw. Homerus noemde wijnregio al.
Geschiedenis genoeg. Met het hierboven genoemde oude Nemea, wordt ook echt het Nemea uit de klassieke oudheid genoemd. Archaia Nemea komt terug in de Griekse mythologie en er werden Spelen gehouden, vergelijkbaar met andere zoals de Olympische. Maar er werd niet alleen gesport, er werd ook oorlog gevoerd. Zo vond er in het jaar 394 v.Chr. de Slag bij Nemea plaats, waar in totaal 45.000 strijders uit onder andere Sparta, Athene en Korinthe tegen elkaar vochten.
De resten van dit Archaia Nemea en de sportieve resten zijn te bezoeken. Ook is er een klein museum. Archaia Nemea ligt op zo'n 5 kilometer van het moderne Nemea.

nemea
Nemea: wat een wijnstreek! (Foto: food.gr)

Mycene
Ver voor de klassieke oudheid, namelijk in de periode 1400 - 1200 v. Chr., was Mycene een belangrijk cultureel en politiek centrum. De Myceense cultuur is naar deze stad vernoemd, al was deze cultuur minstens zo sterk aanwezig op Kefalonia.

Juist doordat Mycene in die vroege periode tot bloei kwam, is het een fascinerende archeologische bezienswaardigheid die anders is dan op veel andere plaatsen in Griekenland.
In Mycene staat ook de burcht van Agamemnon, de koning van Mycene die de aanval op Troje leidde. Dit is beschreven in het bekende verhaal de Ilias.


Uitstekende video over Mycene.

Epidavros
Tegenwoordig staat Epidavros vooral bekend om het best bewaarde amfitheater uit de Griekse oudheid. Een wonder van akoestiek! In vroegere tijden was dit echter vooral een heiligdom. Helaas is van de bijbehorende gebouwen vrijwel niets overgebleven.

Het theater is gebouwd in de 3e eeuw voor Chr. en had in de hoogtijdagen een capaciteit van 12.000 toeschouwers. Nog altijd is het als theater in gebruik en in juli en augustus genieten weer vele mensen van Grieks theater.

Overdag is het theater vooral het domein van toeristen die een plaatsje nemen op de stenen banken. Juist die stenen zorgen voor de perfecte akoustiek van Epidavros. Gidsen die in het midden van het theater staan, demonstreren dagelijks dat men zonder stem verheffen zelfs de mensen op de hoogste rijen kan bereiken.

Een bezoek aan Epidavros kan echter meer zijn dan alleen het theater. Dit kan namelijk uitstekend afgewisseld worden met een korte stop in Nea Epidavros, 7,5 km naar het noorden. Hier vindt u een mooi en relatief rustig strand in een fraaie baai. Het kerkje en het uitzicht op bergen en rotsen maken het tafereel compleet. Prima plek om even af te koelen en te lunchen op een warme zomerdag.

Epidavros is vrij eenvoudig te bereiken vanaf de villa in Almyri, afstand 40 km.

Epidauros
Het theater van Epidavros biedt niet alleen een goed uitzicht op de artiesten, maar ook een betoverend uitzicht op de omgeving. (Foto: Villagriekenland.nl)

Fort Palamidi
Nafplio heeft wel meer te bieden dan alleen het fort, maar dat is toch wel n van de hoogtepunten. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Het fort is namelijk gebouwd op een rots van 216 meter hoog. Dat bood de toenmalige bezetters van Griekenland (Venetianen) in de 17e eeuw een handige voorsprong op aanvallers. Zij bouwden een perfect gesynchroniseerd systeem van versterkingen, volgens de destijds beproefde methoden. Nadat de Turken het in 1715 veroverden, kregen uiteindelijk de Grieken in 1822 het fort in eigen handen.

Het fort is redelijk bewaard gebleven, maar het is toch een rune. Het gaat bij een bezoek aan Palamidi dan ook vooral om de briljante uitzichten. U ziet de zee, Nafplio, bergen, dorpjes en veel landerijen.
U kunt de toegangspoorten op twee manier bereiken. Vanaf de zijde van de stad kunt u de legendarische 999 treden beklimmen. Zeker op warme zomerdagen is dat niets anders dan een uitputtingsslag. Maar het uizicht is prachtig en uw fort-ervaring is optimaal. Een andere optie is om met de auto om te rijden.

Nafplio
Fort Palamidi torent hoog boven Nafplio uit. (Foto: Villagriekenland.nl)

Acropolis van Athene
En van de wonderen uit de Griekse Oudheid is de Acropolis. Het bestaat uit meerdere gebouwen, met het Parthenon als grootste blikvanger. Andere belangrijke gebouwen zijn de tempel van Nike en het Erechtion. Deze belangrijkste werken werden neergezet in de gouden jaren van Athene (460 - 430 v.Chr.) en moeten destijds minstens zo indrukwekkend zijn geweest als nu.
De gebouwen is in de eeuwen daarna echter weinig ellende bespaard gebleven: Christenen verbouwden het Parthenon tot kerk, Turkse bezetters gebruikten het daarna als kruitmagazijn en dat explodeerde in de 17e eeuw tijdens een belegering door Venetianen, het Parthenon werd verbouwd tot moskee, Engelsen sloopten vanaf 1816 sculpturen en beelden van de gebouwen en namen deze mee naar Londen (waar ze nog steeds staan) en de Grieken beschadidgden hun Acropolis met de vele uitlaatgassen zodanig dat het marmer werd weggevreten.

Akropolis
Het Parthenon gezien vanaf de wandelpromenade. (Foto: Villagriekenland.nl)

Ondanks deze nare gebeurtenissen, blijft een bezoek aan de Akropolis iets magisch hebben. Natuurlijk door de enorme historie op die locatie, maar ook door de gebouwen zelf. Zo hebben de ontwerpers van het Parthenon allerlei architectonische "trucs" uitgehaald om het Parthenon nog indrukwekkender te maken. Ook is vanaf 1975 veel restauratiewerk gedaan aan de gebouwen van de Akropolis. Overigens is een blik op deze beroemde heuvel ook de moeite waard. Vanaf diverse andere heuvels is het schitterende Parthenon goed te zien.

Naast de Acropolis is er ook het Akropolis Museum. Hier staan de belangrijkste en mooiste items die zijn gevonden op en rond de Akropolis. Een bezoek aan het museum is een must.

theater akropolis
Het theater van Herodes Atticus hoort ook bij de Akropolis. (Foto: Villagriekenland.nl)

Sterren
Voor n bezienswaardigheid hoef je niet ver te reizen (om het te zien althans). Doe 's nachts de lichten uit en kijk omhoog. De Peloponnesos is dun bevolkt en er is weinig lichtvervuiling. Duizenden sterren fonkelen in een zwarte lucht. Prachtig!

Akropolis
Sterren gezien vanuit de tuin. Onder in beeld het topje van de berg achter de tuin. (Foto: Villagriekenland.nl)vakantiehuis huren Griekenland

Bereikbaarheid

Strand

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Steden

Reistijd en klimaat