Peloponnesos: activiteiten

Rust, strand, natuur en historie zijn de sterkste punten van de Peloponnesos, vergeleken met de rest van Griekenland. De belangrijkste activiteiten hebben hier dan ook mee te maken. De meest voor de handliggende zijn dan natuurlijk luieren, dobberen in het privé zwembad, een boek lezen en de prachtige bezienswaardigheden langsgaan, maar er is meer.

Watersport
Als u liefhebber bent van de duiksport, kunt u het best naar Loutraki (17 km van het huis). Hier zijn duikclubs gevestigd die u graag meenemen naar de Griekse onderwaterwereld.

De Peloponnesos rond Korinthe is geen gebied voor massa-toerisme. De stranden zijn niet overspoeld met speedboten met bananen en jetski's.
Soms wordt dit wel op kleine schaal aangeboden op het strand van Almyri, maar als u hier interesse in hebt maakt u de meeste kans aan het strand van Loutraki.

Loutraki is ook de aangewezen locatie voor een fantastische tocht met een rondvaartboot. De boot vertrekt aan de westkant van de haven en in het hoogseizoen wordt in ieder geval op vrijdag- en zaterdagavond gevaren. De eerste tocht begint rond 1900 uur en duurt bijna drie uur. U vaart dan door het Kanaal van Korinthe; een onvergetelijke ervaring en absolute aanrader.
Rond 2200 uur vertrekt de boot opnieuw, maar dan voor een kortere (en goedkopere) tocht. De Grieken eten doorgaans rond die tijd, dus aan boord is ook voor eten gezorgd. De boot voert u dit keer niet door het Kanaal, maar u kunt vanaf de Korinthische Golf wel genieten van de duizenden lichtjes aan de kust.

Loutraki is ontstaan dankzij de natuurlijke waterbron. Een groot wellness centrum ontbreekt daarom niet uiteraard: Loutraki Thermal Spa.

rondvaartboot
De rondvaartboot die vanuit Loutraki door het kanaal gaat. (Foto: Villagriekenland.nl)

De bergen in
Ten westen van Korinthe kunt u een heel ander Griekenland ontdekken. Slechts een paar minuten rijden van de stranden bij Xilokastro begint een oogverblindend gebied, met nog nauwelijks ontdekte serie bergketens. Hier draait alles om de bergen Kyllini en Chelmos (ook bekend als Aroania), met hun prachtige uitzichten, kronkelende weggetjes, wilde rivieren en in rotsen gebouwde kloosters.

De bergen zijn hoog (Mt. Kyllini is 2.376 m en Chelmos 2.355 m hoog) en zijn in de zomer geliefd onder Griekse wandelaars en fietsers. Op vrijwel ieder niveau kunnen zij zichzelf hier uitleven. Steeds meer wandelroutes worden uitgezet en gemarkeerd, al kan markering op cruciale plekken ontbreken.
Er is in dit gebied tussen de bergen zoveel meer te zien dan in dit korte overzicht past. Maar om een beeld te geven, kunt u kleine kerkjes in de rotsen verwachten, naast diepe kloven en ravijnen, bergmeertjes en rivieren als de bekende rivier Styx. In de prachtige Flabouritsa vallei vindt u de bijzondere flora en fauna van de Peloponnesos. Velden vol wilde bloemen rond het Dasiou meer, en de grotten waar Hermes volgens Griekse mythologie is geboren. Bergdorpjes met spectaculaire uitzichten op de Golf van Korinthe en vele kilometers fruit- en olijfbomen.

bergen op de Peloponnesos
Ja dit is andere koek. Op zo'n 120 km afstand van het strand van Almyri zit u midden tussen de bergen Chelmos en Kyllini.

Wat praktische tips op en rond de bergen zelf. Op Mt. Kyllini is een observatiepost op 908 meter. Het dorpje Ano Trikala (1.000 meter) is een mooie bestemming van de reis. Op 1.300 meter ligt het klooster Ag. Vlasiou en als u hier de weg verder omhoog volgt komt u bij één van de twee schuilplaatsen van de Greek Alpine Club. De bergtoppen van Kyllini zijn vanaf de schuilplaats in 3 of 3,5 uur te beklimmen. Mountainbikers kunnen deze schuilplaats ook uitstekend gebruiken als uitvalsbasis.

Mt. Chelmos staat bekend om het ski-gebied, maar wandelen kan er natuurlijk ook uitstekend. Voor beide activiteiten kunt u het best de route omhoog naar Kalavrita nemen. De wandelaars slaan dan af naar Kato Lousi, een geliefd startpunt. Een ander startpunt bevindt zich in het zuiderlijker gelegen Kleitoria. De rotsen rond Kalavrita zelf bieden ook nog plaats aan Mega Spileo, het klooster op 900 meter, stijf tegen de bergwand gebouwd.

Een andere mogelijkheid om wat van dit prachtige gebied te zien, is het maken van een treinrit vanaf Diakopto aan de kust (iets meer dan een uur rijden vanaf de villa) naar het veel hoger gelegen Kalavrita. Dit is volgens kenners één van de meest spectaculaire treinritten ter wereld. Tijdens de ruim een uur durende treinreis wisselen uitzichten op stroomversnellingen en diep gelegen ravijnen elkaar af. Via zes tunnels en veertig bruggen klimt de trein naar duizelingwekkende hoogte met een maximumsnelheid van 40 km per uur en 6 km per uur op de steilste stukken.
Voor u gaat is het goed om op www.ediakopto.gr te kijken, online te reserveren of te bellen. De treinen rijden nooit meer dan vijf keer per dag. Het kan erg druk zijn en het is verstandig om ruim voor de trein vertrekt een kaartje te kopen.

Kalavrita Ski Center ligt zo'n 15 km van Kalavrita zelf, op de berg Chelmos. Dit is het één na grootste skigebied van Griekenland met 12 pistes en een totale lengte van 20 km. De 7 skiliften brengen de skiërs naar brede en rustige pistes. Het centrum is natuurlijk niet te vergelijken met die in bijvoorbeeld Frankrijk, maar er zijn wel restaurants, winkels en een medisch centrum. Het Ski Center is geopend van 8 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags.

pistes kalavrita
Pistes van Kalavrita Ski Center

Uitgaan
Grieken zijn 's avonds graag buiten en gaan graag wat wat eten, drinken en backgammon spelen op de terrassen of aan het strand. Zo ook op het strand van Almyri, waar u tot laat kunt genieten van de gezelligheid. Uitgaan in Almyri is dus vooral gezellig en sfeervol; groepen feestgangers treft u in deze streek niet aan.

Voor serieuze discotheken en clubs gaat men naar Loutraki of Athene. Daar valt op dat vlak veel te beleven; van dansen in clubs aan het zwembad tot de overvolle Atheense nachtclubs met traditionele muziek.

loutraki
Uitgaan in Loutraki aan het strand (Foto: Cocoon).vakantiehuis huren Griekenland

Bereikbaarheid

Strand

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Steden

Reistijd en klimaat